Ercan KarakaşKöşe Yazarları

Saküder’in İşlevi ve Başkanı Ali Eser – Ercan Karakaş

 

SAKÜDER’İN İŞLEVİ VE BAŞKANI ALİ ESER

Her alanda olduğu gibi kültür sanat alanında da örgütlenme önemli. Çünkü günümüzde toplumların, ülkelerin ilerlemesi, bireyin özgürlüğü, toplumun yaygın bir biçimde örgütlenmesi ve devletin demokratik olması ile doğrudan ilgilidir.

Ülkemizin bu üç alanda da sorunları bulunmaktadır. Örgütlenme teşvik edilecek yerde, siyasi erk toplumun örgütlenmesini engellemekte, adeta “biz yeteriz” demektedir. Örgütlenme olacaksa da bağımsız ve özerk değil, kendilerine bağımlı olmasını istiyor. Bağımsız kuruluşlara karşı baskıcı tutumları bunu gösteriyor. Tabii bu tutum yaratıcı sanat üretiminin gelişmesini de engelliyor. Tüm bu nedenlerle ülkemizde sivil toplum örgütlerine, sanat örgütleri dahil, diğer ülkelere göre katılım düşük oluyor.

Tüm bu zorluklara karşın, kültür-sanat alanında yıllardır faaliyet gösteren vakıfar, dernekler var. Onlardan birisi de SAKÜDER (Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu Kültür Derneği)

Bir sanat tutkunu olan Ali Eser’in öncülüğünde Ekim 2005’te 11 sanat insanı tarafından kurulan SAKÜDER, şimdi 15 yaşında ve 2000 üyeye sahip. Binlerce insan SAKÜDER ’in sanatsal etkinliklerine katılıyor ve bundan haz alıyor. Çünkü kültür-sanat, insanların yaşamını zenginleştiriyor, onları toplumsallaştırıyor, birleştiriyor, kısaca yaşama anlam katıyor, yön veriyor.

SAKÜDER Başkanı Ali Eser ve arkadaşları “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” diyerek, geniş bir kültür devrimini başlatan Atatürk’ün yolunu izleyerek kültür-sanat alanının yaratıcılığını güçlendirmek ve sanatın halkla buluşması için büyük çaba harcıyorlar. 15 yıldır sanat alanında önemli çalışmalar yürütüyorlar. Resim sergileri, ödüllü resim yarışmaları, resim, desen, fotoğraf atölyeleri, müzik kursları, sanat yayınları yapıyorlar. Bu çalışmaların büyük bölümünü 2018 yılında Ankara’da kurdukları SAKÜDER Akademi’nin içerisindeki sanat merkezinde gerçekleştiriyorlar. Tüm bu çalışmalar halkın katılımına açık olarak yapılıyor. Katıldığım Ankara ve İstanbul’daki sergi ve sanat şölenlerinde sanatçılarla, sanat sevgisi olan yurttaşların ortak katılımına ve coşkularına bizzat tanık oldum.

SAKÜDER’in dikkat çeken bir başka etkinliği de kültür gezileri. Bu geziler yurtiçi ile sınırlı değil, yurtdışında da gerçekleştiriliyor. Başkan Ali Eser ve yöneticilerin sanatın sınır tanımadığı gerçeğinden yola çıkarak, kültür gezilerini yurtdışına da yaymaları çok önemli bir etkinlik, takdir etmek gerekir. Çünkü kültürlerarası diyalog ve iş birliği halkların birbirini daha iyi tanımalarını sağlıyor. Bu da birlikte yaşamı ve barışı destekliyor.

İçerisinde yaşadığımız korona pandemisi tüm ülkeler için büyük sorunlar yarattı. Küresel bir kriz yaşanıyor. Bu zor günlerde sanatın tüm ülkeler için ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü. Sanatın sergilendiği bütün mekanlar mecburen kapatıldı. Konserler, festivaller, sergiler ertelendi, tiyatroların perdeleri kapandı. Ama sanatçılar, sanat kurumları eserlerini dijital ortamda, internette hatta balkonlarda sergilediler. Zor günler geçiren insanlara nefes ve umut verdiler.

Umarız sanatsız yaşanamayacağı, kültür-sanatın uygarlık olduğu, hayatın tıpkı ekonomi, siyaset gibi önemli bir bileşeni olduğu, bir eklenti, bir süs olmadığı anlaşılmıştır ve bunun gereği yapılır. SAKÜDER’e, onun çalışkan başkanı Ali Eser’e, yönetimine ve üyelerine yeni dönemde de kültür-sanat alanındaki çalışmalarında başarılar diliyorum.

Ercan KARAKAŞ

Eski KültürBakanı

One thought on “Saküder’in İşlevi ve Başkanı Ali Eser – Ercan Karakaş

  • Hülya Çolaklar

    T.C. Devleti Eski Kültür Bakanı Sn.Ercan Karakaş Beyefendi’in SAKÜDER’in işlevi ile birlikte Sanat-kültürel bakışın yanında SAKÜDER-Sanat ve Sanatkarlar Topluluğu Kültür Derneği Yön.Kur.Başkanı Sn.Ali Eser Bey’in önderliğindeki sanatsal ve kültürel alanlardaki çalışmalarına ilişkin yazısını keyifle okudum.
    Sayın Bakanımız o kadar güzel ve naif bir anlatımla Sanat-kültür alanını biz üyelere dile getirerek gönlümüzde olanı da ifade buyurmuşlardır.
    SAKÜDER’in yeni üyesiyim.Öncelikle aranızda olmaktan ‘Sanat’ adına mutluluğumu belirtirim.
    Maalesef ülkemiz ve dünya olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Keza tüm dünyada devam etmekte olan bu Pandemik koşullarında – zor şartlar- yürütmeye çalışılan sanatsal ve kültürel faaliyetlerin geleceğe dair bir ışık olacağını düşünüyorum.
    Sanat Şifadır.. Nasıl ki sizin de bildiğiniz gibi müzik, gönüllere deva ise Sanat-kültür dünyada evrensel bir dili oluşturmaktadır.
    Ortak bir dildir. T.C.Türkiye Devleti Kurucu Lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği üzere: “Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.”
    Bu bağlamda SAKÜDER’in 2005’ten bugüne -Saküder 15. yaşında- süre gelen çalışmaları ise hatırı sayılır olduğu ve takdiri hak ettiğini düşünüyorum.
    Tabii ki SAKÜDER-Sanat ve Sanatkarlar Topluluğu Kültür Derneği Yön.Kur.Başkanı Sn.Ali Eser Bey’in önderliğindeki sanat-kültür başarılara imza atması ise takdiri hak ediyor. 💐 👏 👏
    Saküder.org.tr yeni İnternet online sanal galeri ile Pandemi koşullarına rağmen güzel bir adım. Şahsımında bir online sanal galerim açıldı. Devamında da yeni sanatsal faaliyetlerin olacağını ve kendilerine de bu konuda bir Saküder üyesi olarak desteklememiz gerekiyor. Lakin tüm üyeler ile birlikte bu katılım sağlandığında SAKÜDER’in aktif hale gelerek etkin bir yer alacağı aşikar.
    Hani büyüklerimizin bir sözü vardır: “Bir elin nesi var. İki elin bir sesi var.”
    İnşallah yakın dönemde SAKÜDER’in dikkat çeken bir başka etkinliği ise GAP Kültür Turu ve Sergi programı. Bu programın da sanat-kültürel etkinliklerde faydalı olacağını düşünmekle beraber sanatsal yolculuğumuzda var olmak 🌉 kurarak yeni güzelliklerle buluşturacak.
    Siz Kültür Bakanımız Ercan Karakaş
    Saküder Yön.Kur.Bşk.Sn.Ali Eser Başkanımızla 🙌 değerli yönetici, katılımcı ve değerli üye sanatçılarımızla daha da güzel günlerde ☀ hep beraber sanatsal yolculuğumuzda 🌈 var olmak adına..
    Saygı ve Selamlarımla

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boş Mağazaya Dön